Blue Flower

2. jun 2016. godine, 11:00 sati, RPK Zrenjanin, Kralja Petra I 3/1. AGENDA

U prepunoj sali Regionalne privredne komore Zrenjanin  02. juna 2016. godine održan je “Karavan omladinskog preduzetništva – Privredni forum mladih 2016”,  koji se realizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Privrednim forumom mladih, a uz podršku Ministarstva privrede Republike Srbije, održana je panel diskusija “Preduzetništvo mladih kao razvojni potencijal Srbije”.

 

Cilj "Karavana omladinskog preduzetništva – Privredni forum mladih 2016" je bio da se mladi širom teritorije Republike Srbije u „Godini preduzetništva" edukativnim i informativnim programom upoznaju sa mogućnostima i izazovima osnivanja i uspešnog vođenja sopstvenih preduzeća, što će  omogućiti otvaranje novih radnih mesta, smanjiti njihovu nezaposlenost i doprineti jačanju privrede Srbije.

U okviru karavana održana je Panel diskusija “Preduzetništvo mladih kao razvojni potencijal Srbije”. U panelu  su učestvovali Dušan Korunski, Ministarstvo privrede Republike Srbije, Sanja  Nešić,  Privredna komora Srbije, Nataša Glavendekić,  Razvojna agencija Srbije, prof dr Nataša Simić,  Univerzitet "Union Nikola Tesla", a ispred gradske uprave grada  Zrenjanin, zamenik gradonačelnika  Duško Radišić. Pored njih  svoje ideje i iskustva izložili su i predstavnici visokoškolskih usatanova sa područja regiona i to prof. dr Dragan Ćoćkalo sa Tehničkog Fakulteta " Mihajlo Pupin" i prof. dr Danijela Jašin sa Visoke tehničke škole strukovnih studija, obe iz Zrenjanina.  Učesnici panela  su svako iz svog ugla  istakli svoj doprinos,  kako bi se što veći broj mladih opredeljivao za samozapošljavanje u preduzetništvu.

Takođe je istaknuto da u okviru “Godine preduzetništva” mladi mogu dobiti značajne savete i obuke, ali i finansijsku pomoć od mnogih institucija koje pomažu mladim preduzetnicima koji imaju kvalitetne ideje.

Učesnicima karavana predstavljena su i iskustva firmi: Dragan Ranisavljević, kompanija "GOMEX", Vladimir Šoklovački "WELDGAS" Export Import " Đorđe Grujić " PROGRESSIVE MEDIA" i Tatjana Verebeš ispred Udruženja modnih dizajnera " TAJA", sve iz Zrenjanina.

Oni su dali svoje viđenje  o poslovanju i započinjanju posla ističući da je to jedan težak put pun izazova i rizika, ali uz veru u sebe i konstantno učenje taj trud se na kraju uvek isplati.

Nakon panel diskusije održana je radionica “Od ideje do realizacije- kako napisati projekat i biznis plan ( osnovne informacije), koju je održao Marko Janković, Privredni forum mladih. Učesnici radionice su bili učenici srednjih škola, studenti i nezaposlena lica sa područja regiona.